Frågor och Svar

Hej!
Och grattis! Måste ändå fråga lite om hur ni tänker med ett syskon så tätt inpå Noel. Om jag var i er situation känns det som att jag skulle vänta några år för att kunna lägga all energi på Noel och få honom att fungera så bra som möjligt. Att jag helt enkelt skulle vara rädd för att inte orka med två barn när ett av dem är svårt sjukt och fortfarande så litet. Hoppas du inte tar illa upp, är bara nyfiken på hur ni har resonerat kring detta?

Svar:

Egentligen så har jag ingen lust att svara på detta då jag anser att det är upp till varje enskilt par att besluta om när man är redo att skaffa barn/syskon. Alla familjer bestämmer själva vad som passar just deras liv, om man vill ha barnen tätt eller med långt mellanrum, allt beroende på vilken livssituation man befinner sig i och kanske på hur man har tänkt/drömt om hur man vill att familjen ska se ut, vissa vill ha ett barn andra 7 barn osv. Dessutom anser jag att det är omöjligt för utomstående att förstå vår situation, du skriver att om du vore i samma situation som oss skulle du välja si och så, vilket jag tror är väldigt svårt att veta i förväg, när Noel var som sjukast hade vi aldrig haft en tanke på ett syskon, men nu känns det helt rätt. Det är överlag svårt att förstå till 100% hur någon annans vardag ser ut och hur man får allt att gå ihop, det vet man nog inte om man inte lever väldigt tätt ihop.

Just när det kommer till Noels sjukdomsbild så är det absolut inte något som oroar oss i kombination med ett syskon, vi vet inte hur Noels liv eller hälsa kommer se ut nästa vecka, heller inte om 3 år. Vi kan inte sätta livet och våra drömmar på paus bara för att Noel är sjuk, han är värd den familj som vi alltid velat haft oavsett om han är sjuk eller inte. Vi vill inte vänta med syskon i flera år ”ifall” han blir sämre eller vänta på att det ska bli bättre när vi inte vet när och om det kommer ske. Som det är nu så är han betydligt mycket bättre än han var för 6 månader sedan och klarar att vara ur syrgasen i perioder på dagen.

Rent praktiskt så kommer vi ha tid och ork att fokusera på bara Noel även om vi får ett syskon, vi får båda vara hemma med honom om vi så önskar, och vi har alla föräldradagar kvar med honom plus att vi får nya med det nya syskonet, vilket möjliggör att vi kan vara hemma med ”varsitt barn” väldigt länge om vi känner att vi behöver vara hemma bägge två. Vi lägger ner hjärta och själ i Noel, i hans sjukdomar och i hans utveckling, vi kommer inte lägga mindre fokus på det när syskonet kommer, och vi kommer ge dem bägge två den uppmärksamhet de behöver, annars hade vi aldrig skaffat ett syskon. Jag hoppas att alla skaffar barn för att man känner att man har kärleken, orken och tiden till ett barn precis så som det behöver.

Det är klart att det kommer bli tufft med två små, precis som det är för ALLA som får syskon, mindre sömn och plötsligt två att ta hand om. Men det kommer INTE bli jobbigare för oss pga Noels extra behov, det är så mycket vardag för oss och något som alltid kommer följa honom, det kommer bli lika jobbigt med syskon nu som om 5 år, det blir ju en markant skillnad att få ett syskon i familjen.

För Noels del som kommer ett syskon vara guld värd, och också för att det bara kommer vara 2 år mellan dem. Ett syskon kommer verkligen hjälpa honom i hans utveckling och ett syskon kommer alltid finnas där vid hans sida, någon han kan leka med och umgås med. Med tanke på hans infektionskänslighet så är det jättekul med ett syskon som alltid finns där eftersom Noels möjligheter till förskola och dylikt blir begränsade pga hans känslighet. För oss är det mer fördel med ett syskon nu än det skulle vara jobbigt. Om man bara ansåg att det skulle vara jobbigt med ett syskon så borde man inte skaffa något i det läget. Man skaffar barn av kärlek och för att man vet att man har lika mycket kärlek och uppmärksamhet att ge till alla sina barn, så anser jag i alla fall.

Allas liv är olika och allas val är olika, baserade på just ens egna livssituation, vilja och erfarenhet. Jag ifrågasätter inte andras val, utan jag anser att alla vuxna människor har omdöme nog att göra sina egna val för sig själva och sin familj och att man gör dem med eftertänksamhet och med kunskap om att just det är det bästa beslutet för sig själv och sin egen familj!

Vi ville långt innan Noel kom, ha barnen tätt med ca 2-3 år emellan dem och jag känner mig lycklig över att vi har möjlighet att ge Noel glädjen med ett syskon redan i höst. Han kommer ha stor glädje av ett syskon precis som vi kommer ha stor glädje av ett till barn, förhoppningsvis är detta barnet friskt och det kommer verkligen vara en enorm glädje att även få ett friskt barn och kunna få en del i bägge barnens ”världar”!

 

blogstats trackingpixel

4 reaktion på “Frågor och Svar

 1. Stort grattis till graviditeten!

  Jag får erkänna att min första tanke också var hur ni tänkte men det är enbart för att jag utgår ifrån mig själv.

  Min dotter är också sjuk (dock inte på samma sätt som Noel och inte riktigt lika allvarligt) och jag känner att jag inte skulle orka ett till barn nu. Men du är inte jag och såna här beslut är inte enkla och jag tror inte att ni tagit ett beslut om syskon utan att tänka igenom det hela.
  Missförstå mig inte nu, jag ifrågasätter absolut inte ert val. Tror absolut att ni gör det som är bäst och rätt för er familj. Ni är er familj, alltså vet in bäst för er familj.

  Återigen, stort grattis!

 2. Är det nån som kommer greja detta så är det ni. Jag tänkte också lite så först men har läst din blogg länge och vet hur pass duktig och klok du är som mamma och det kommer nog gå galant, Är tufft med barn tätt och Noel har ju särskilda behov men hjälper man varandra så går det mesta. STORT LYCKA TILL MED DETTA !!

 3. Stort Stort Grattis till er! Ni är så starka som den familj ni är. Ni har och kämpar fortfarande hårt.
  Håller tummen för att fostervattenprovet är ”normalt” Försök o njuta av grav även om det är svårt när man redan har ett barn sen innan.
  KRAAAAM och Lycka till!

 4. Du (ni) har en sund inställning och dessutom en stor ork och inte minst positivitet. Klart jag förstår – liksom du gör – att det kommer bli en stor omställning men jag var snarare ”rädd” för att ni inte skulle ”våga” (orka) på väldigt länge bilda en större familj.

  Noel ger er sådan enorm kärlek och glädje. Att ni kommer få uppleva en bebis igen utan den enorma kamp och pendling mellan hopp och förtvivlan som ni har haft – det unnar jag er verkligen.

  Ni är en makalös familj du och Ted och Noel och ”snart” är ni 4!
  Många kramar, Rosita

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>