Syrgasgrimman

Det finns en del olika sorters grimmor, storlekar, modeller etc. Vi har använt en jättebra modell till Noel som suttit som ”gjutet”, fram tills Landstinget bestämde att man inte längre ska köpa upp den modellen. No big deal kanske de flesta tycker, men inte vi. Blir så förbannat jävla trött på den nya modellen som finns att tillgå nu, och då har vi ändå tjatat om att få andra sorter inköpta, men för att spara pengar så köper man bara in från ett ställe, alltså en modell i olika storlekar. Problemet är att dom här grimmorna sitter så jävla dåligt. Om någon av er nån gång använt en grimma så vet ni att piggarna som ska vara i vardera näsborre gärna ska vara något böjda nedåt så de sitter bättre och liksom blåser nedåt luftrören, dessa är helt raka och har en tendens att åka ur näsan mest hela tiden så fort Noel rör lite på sig. Man kan även dra åt grimman med en liten ”spärr” bakom öronen så det stramar åt olika mycket för att hålla grimman på plats. Bara det att spärren på den nya grimman sitter helt löst och går inte alls att dra åt, gör man det så åker den bara fram och tillbaka i vilket fall, man kan dra åt det, men rör Noel minsta lilla på sig (läs andas) så ruckas den och funktionen är lika med noll….

Vore det inte för att vi redan väcks x antal gånger per natt för att Noel dippar av sig själv i syresättning så kanske det vore ok att vakna nån enstaka gång för att grimman åkt åt sidan..men den här grimman sitter ju för fasen knappt i näsan alls och åker bort för minsta rörelse..vi väcks alltså x antal gånger extra per natt bara på grund av sjukt dåliga hjälpmedel. Grejen är ju att det inte bara stör oss, det stör ju Noel med eftersom vi måste upp och rätta till grimman varje gång, då kittlar det ju till i hans näsa och så stör vi hans sömn på det sättet…

Har redan haft en diskussion med sjukhuset kring nålarna som används till Noels port a cath, dom som finns är alldeles för stora och klumpiga, och istället för att köpa in i olika storlekar som passar barn i olika åldrar så ska man spara in pengar och köpa in en stor mängd av samma som då ska ”passa alla”, fast dom passar ju inte alla. Och dom här jäkla grimmorna passar verkligen inte alla, kanske för barn som inte rör sig alls, men dom barnen har förhoppningsvis inte grimman så länge, utan bara en kort period..vi förbrukar ju en del grimmor här hemma…

Tror ni man kan få tag på andra hjälpmedel från exempel US? Det är ju samma landsting så det borde inte vara något problem eftersom Noel tillhör Östergötlands landsting men har Vrinnevi som hemsjukhus…låter kanske desperat, men det är viktigt att de hjälpmedel vi har verkligen fungerar optimalt, annars är det ju ingen ide.

blogstats trackingpixel

En reaktion på “Syrgasgrimman

  1. Skriv din kommentar här!
    Hej Carolina,
    Jag förstår helt hur du menar och tänker. Hjälpmedel är ju till för att HJÄLPA, inte för att STJÄLPA. Hoppas att allt är bra med dig annars. Snart dags ELLER?
    / också en mormor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>