Rutiner

Livet har blivit väldigt inrutat hos oss, ett vardagsliv fyllt med rutiner. Inte sagt att vi inte kan vara spontana, det bara krävs lite mer planering. Jag gillar rutiner. Det ger en skön trygghet på något sätt, och allt blir så mycket lättare om alla rutiner följs.
Vi har märkt på Noel att han verkligen är i stort behov av rutiner. Han mår allra bäst om saker och ting sker i en viss ordning, ändrar man på något så blir han lätt orolig och stressad, eller så blir han ofokuserad och gnällig. Som exempel har vi maten, han äter allra bäst om jag matar honom, vilket säkert beror till största del på att jag är hemma med honom och ger honom de allra flesta måltiderna, han är van vid att jag ger honom mat, och det sätt jag matar honom på. Men det är inte bara det som ska gå på rutin. Vi ska helst bara använda den röda skeden, haklappen ska på först och matstolen ska stå på ett speciellt ställe i köket för att det ska fungera som allra bäst. Helst ska det inte vara för mycket distraherande ljud runt omkring, och helst ska han äta ifred. Han äter alltså sämre om vi äter middag tillsammans, då blir han distraherad av det som finns på matbordet och på att jag och Ted äter samtidigt. Annat som stör måltiden är om någon annan sitter bredvid, om jag pratar mycket med någon annan samtidigt eller om någon går fram och tillbaka i köket när han äter, helst ska ingen röra sig i närheten utan det ska vara lugn och ro. Då fungerar det oftast helt okej för Noel att äta. Ni förstår säkert att det alltså inte är optimalt att ge honom käk på ett fik eller hemma hos någon annan, det går, men det blir oftast skrikigt och han äter sällan upp en hel portion.

Mattider är något vi till största del följer slaviskt, alltså inte på minuten, men maten ska intas ungefär var 3e timma under dagen och i en specifik ordning. Vi har även andra rutiner, som på morgonen och kvällen och dessa ska ske i en viss ordning för bästa resultat.

Det är inte bara Noel som mår bäst av rutiner, det gör ju vi också. Allt blir så mycket enklare och jag märker på mig själv hur lätt jag blir stressad om exempel maten blir försenad eller om jag inte hinner ge lavemang på förmiddagen utan det blir senare och i så fall krockar med någon måltid etc. Då känner jag mig galet stressad och kan inte alls slappna av, det är ju liksom något som hänger över mig. Om allt flyter på under en dag så är det inga problem att hitta på saker, bara rutinerna följs någorlunda, då är dagen harmonisk och utan stress, men om den rubbas av exempel en sjukhustid som drar ut på tiden då blir vi alla stressade och det känns lätt som hela dagen är ”förstörd” och det istället handlar om att ”komma ikapp” dagsrutinerna. Det kan låta jobbigt och konstigt för många säkert, men för oss fungerar detta kanon och det är en enorm trygghet för oss alla att rutinerna finns och att dom faktiskt fungerar. Det känns också tryggt att det är just så inrutat som det är när lillebror kommer, det gör det lättare att hinna med annat emellan och att ge barnen egen tid under dagen. Förhoppningsvis kommer lillebrorsan kunna haka på Noels dagsrutiner när han blir lite äldre så som mattider osv, och det känns faktiskt väldigt skönt att dom redan är etablerade.

Jag tror även att det är nyttigt för Noel med alla rutiner. Han är ett barn med en kromosomavvikelse och även om det finns väldigt lite information om hans avvikelse så tror jag att han fungerar som många barn med olika syndrom och diagnoser, rutiner gör dem lugna och harmoniska, men rubbas dom så blir barnen lätt stressade och oroliga. Egentligen så är ju rutiner skitbra för alla barn, man kanske inte måste följa dem slaviskt, men det finns en slags trygghet i rutiner för alla barn, som att man på kvällen tar på pyjamas, borstar tänderna och läser godnattsaga, jag tror säkert att det blir lättare att somna för barnen om dom har strukturerade kvällsrutiner, sedan behöver dom ju inte följas slaviskt varje dag. Det är i alla fall vad jag tror och jag jag tycker det är skönt att vi ändå lyckats så bra med att få till ett passande ”schema” här hemma. Noel kommer säkert i framtiden även ha nytta av bildscheman etc, jag tror att han kommer må allra bäst av att ha det på ett speciellt sätt, då är han som mest lugn och harmonisk!

blogstats trackingpixel

En reaktion på “Rutiner

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>