Dålig sömn och klådstillande

Senaste veckorna har Noel sovit jättedåligt. Vaknar flera gånger och vill sitta i knät, inget annat hjälper. Enstaka gånger kan det hjälpa med att ge nappen och låta honom hålla om ens arm men annars är det i knät han vill vara. Nu senaste veckan är det säkert 5-8 gånger per natt det blir så här. Han sover alltså väldigt oroligt, han somnar dock om när han får sitta i knät en stund, men ibland så kan han helt enkelt inte sova själv i sin säng utan vill sitta upp i knät. Detta innebär alltså rätt lite sömn för mig. Ted sover ju med Leon på natten och Noel vill ändå bara vara hos mig.

Någon som känner igen detta? Kan det vara en utvecklingsfas? Beror det på att han är sjuk och inte mår riktigt ok? Eller är det så att han tycker det är jobbigt med Leon, som ju tar rätt mkt plats på dagen, Leon ålar ju runt nu mer och stjäl gärna Noels leksaker och ”stör” i Noels lek så fort han kan. Kan det vara så att Noel reagerar så här på det? Att han vill ha närhet och trygghet på natten för att reflektera över det som händer på dagen??

Som toppen på berget så har man dessutom slutat att tillverka Noels klådstillande medicin, Tavegyl, den finns inte att få tag på längre. Han behöver ha klådstillande då han har en del utslag och eksem och kliar sig annars väldigt mycket på nätterna tills det blir stora sår i huvudet etc. Istället fick vi Aerius utskrivet, jag provade att ge igår och det var verkligen första och sista gången. Vanliga biverkningar var bland annat feber och sömnlöshet. Där drog vi nog jackpot på bägge. Noel har varit vaken mellan 01-04 inatt och vaknade sedan upp med 39 graders feber?? Såklart, vad hade jag förväntat mig..vanliga biverkningar är bara att räkna med att Noel får, så vet inte varför jag ens provade….Nu är han dock piggare och vi har provat att ta bort syrgasen en stund nu på morgonen, får se hur det går under dagen…febern har i vilket fall gått ner!

Har ni några erfarenheter av klådstillande? Tips på något annat än dom vi provat?

blogstats trackingpixel

5 reaktion på “Dålig sömn och klådstillande

  1. Nu har jag inte kollat upp vad som gäller (är själv apotekare och jobbar på apotek) men jag tänker att om Tavegyl mixtur fortfarande finns godkänt i andra EU-länder så kanske möjligheten finns att få det förskrivet på licens.

  2. Blev rätt överraskad att tavegyl inte fanns längre. Var på apoteket för att hämta ut på det recept vi hade flera utag på.
    Detta hjälpte dottern mycket bra.
    Nu får hon en halv tablett Laratadin hexal för sin klåda och allergi. Det är samma substans som clarityn. Men clarityn är hon för liten för. Därför fick hon denna sort. Men vet ej om denna finns i mixtur.

  3. Och här kommer en apotekare till :) det finns även en antihistamin som heter atarax som finns som flytande så väl som tabletter. Den har dock en mer sederande effekt, och har både urtikaria/klåda och orostillstånd som indikation men med lite olika dosering. Men håller med min kollega, det kan vara värt att kolla upp tavegyl på licens. Lycka till!

  4. Ett litet tillägg: Även Zyrlex (cetirizin) som är en antihistamin finns som flytande. Så även Clarityn (loratadin) men den är nära släkt med aerius…så kanske inte värt att prova… (clarityn ingår inte heller i högkostnadsskyddet men kan köpas receptfritt!)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>