Blododling

Idag är det 12 dagar sedan Noel fick en reaktion i samband med blodtransfusionen. Först idag så var vi och tog blododling ur porten, efter att vi föräldrar påmint om att det borde göras. Noel fick blod på torsdagen 30/5, han reagerade när det var ca 20 min kvar av transfusionen med frossa, skakningar, snabbare andning och feber. Detta kan då alltså bero på två saker, antingen så reagerade han på själva blodtransfusionen, eller så berodde reaktionen på att han har någon form av infektion i sin port a cath.

Oavsett vad reaktionen berodde på så har man handlat fel. Man skulle ha avbrutit transfusionen när reaktionen började. Man skulle ha sparat blodet och tagit prover på blodet, man skulle ha tagit blododling ur Noel port. Man skulle ha anmält incidenten till blodcentralen samt socialstyrelsen. Man skulle ha hållit kvar Noel på sjukhuset i någon timme eller mer tills alla symtom försvunnit. Man gjorde inget av detta.

Trots att vi på torsdag eftermiddag ringde och talade om att han även fått hög feber tog ingen beslut om att göra en odling ur porten, eller ta andra prover. Vi ringde även avdelningen på fredagen efter själva ha läst på mer om detta och påminde om att incidenten skulle anmälas etc. Ingen anmälan har gjorts. På tisdagen förra veckan hördes vi av med sjukhuset för att få en tid att PRATA om det som hänt och hur vi skulle gå vidare, på fredagen veckan innan lovade sköterskan att ta upp det här med anmälan osv med läkare, men när vi hördes förra tisdagen var ingen anmälan gjord och vi fick ingen information om att någon blododling skulle tas. Vi fick förslag på en tid till doktorn på onsdagen förra veckan endast för att tala om det som hänt, då kunde vi inte, varpå vi skulle höras av på onsdagen för att boka ny tid. Vi hörde inget från sjukhuset på hela förra veckan och barnen blev ju som sagt sjuka under fredagen vilket ledde till att inte vi heller kontaktade avdelningen. Igår pratade vi åter igen med avdelningen och jag fick då reda på att man fortfarande inte anmält detta, anledningen till att man inte anmält var att läkarna misstänkte att Noel har en infektion i porten och att reaktion skulle bero på denna. Men då blev min fråga istället hur läkare kan låta en patient gå i nästan två veckor med en misstänkt infektion i en subkutan venport utan att ordinera blododling?? Detta kunde man inte svara på. Istället skulle vi få en tid idag för att åter igen bara prata igenom allting, fortfarande inget tal om blododling. Jag sa att vi helst avstod från ett samtal idag eftersom barnen fortfarande är sjuka men om vi skulle ta odling på Noel så kunde vi åka upp för det. Först då så blev det tal om att ta odling över huvud taget.

Så idag har vi alltså varit på sjukhuset för att ta odling ur porten. För att utesluta att reaktionen beror på en bakteriell eller svampinfektion i porten. Detta skulle ha gjorts samma dag han fick reaktionen. Men nu alltså 12 dagar senare så är odlingen i alla fall tagen. Nu tar det väl 4-5 dagar innan vi kan få några svar på odlingen.

Skulle det nu visa sig att det är bakterier i porten så är det inte alls roligt. För detta skulle innebära att man måste operera bort porten ganska så omgående och operera in en ny. Noel är inte alls i skick för att sövas och opereras, den andra operationen blev ju som sagt inställd då han anses vara för sjuk. Men detta kommer ju klassas som en akut operation, han kan ju inte gå runt med en infektion i porten. Det känns inte alls bra, känner mig jävligt rädd faktiskt. Jag vet inte alls om Noel fixar en operation i nuläget. Samtidigt så kanske alla infektioner och sjukdomar under våren får en annan förklaring, om han dessutom har en infektion i porten så är det ju klart att kroppen aldrig får vila och kroppen drar lättare på sig andra infektioner. En ganska logisk förklaring på att han aldrig blir frisk. Så visst vore det skönt på ett sätt om det berodde på porten, då får vi i alla fall en förklaring. Däremot så är ju en operation i nuläget inte alls att föredra…

Om det visar sig att porten är ren så återstår ju fortfarande frågan kring varför han reagerat på blodtransfusionen, och då måste man gå vidare med det. Det ger mig sjuk ångest eftersom han högst troligt kommer behöva blod inom 2 veckor igen….jag vill inte vara med om en till incident som de två som varit nu.

Vi får väl se hur det slutar, om vi får en lugn sommar eller inte!

 

blogstats trackingpixel

2 reaktion på “Blododling

  1. Så jobbigt och svårt det verkar att få sjukhuset att göra vad de ska i sådana här situationer. När de vet hur känslig Noel är för alla slags infektioner. Jag håller tummar o tår för att ni får ett bra svar d.v.s. att en operation inte behövs. Hoppas nu att allt går åt rätt håll och att ni kan börja njuta av sommaren och orkar ta tag i flytten också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>